Ga jij de uitdaging aan? En doe je mee met de Nationale Week Zonder Vlees? En als je toch al bezig bent misschien ook een week zonder zuivel?

Ik hoor je denken, wat zegt ze nou een week zonder vlees én zuivel??

Ja! Want vega(n) eten is tegenwoordig a piece of cake. Het is echt niet saai, smakeloos of ingewikkeld!

Ik nam een klassiek recept waar je lekker veel kaas voor gebruikt en heb deze volledig VEGAN! gemaakt en oohh wat is die lekker….

Maar eerst wat is de Nationale Week Zonder Vlees?

De Nationale Week Zonder Vlees is een jaarlijks terugkerend initiatief en vindt dit jaar weer voor de 4de keer plaats. Het is een initiatief van Isabel Boerdam, oprichtster van De Hippe Vegetariër. Een landelijke campagne dat breed gedragen wordt      door diverse partners uit de voedselindustrie. Samen vinden ze dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is, en promoten daarom een flexitarisch eetpatroon, waarbij vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische gerechten.

Het is namelijk een kleine moeite met een onvoorstelbaar positieve impact op mens, dier en milieu. Samen maken we met elke week een dagje zonder vlees het verschil voor de toekomst van onze planeet. In 2030 eet Nederland méér plantaardig en minder dierlijk. Een dagje zonder vlees wordt de nieuwe standaard!

Vegan Mac ‘n Cheese, een klassieker met een twist.

Zoals je misschien weet ben ik de samenwerking aangegaan met Violife (een 100% vegan kaas producent). Zij claimen de ‘Week Zonder Vlees en Zuivel’ en willen hiermee aandacht vragen voor de impact van zuivel, en de lekkere zuivelalternatieven die er tegenwoordig te verkrijgen zijn.      Met deze zuivelalternatieven ging ik aan de slag.

Voor de Vegan Mac ‘n Cheese heb ik Violife Mozzarella Grated en Violife Prosociano Wedge gebruikt. Naast een lekker vegan kaasje zit er in deze Vegan Mac ‘n Cheese;

  • Bloemkool
  • Maccheroni
  • Ui
  • knoflook
  • Vegan boter – Flora Plant
  • Bloem
  • Plantaardige melk
  • Zout en peper

Een simpel en super lekker recept, ready in 20 minuten. Een recept wat iedereen zo op tafel kan zetten. Precies wat je van mij gewend bent.

Vegan Mac 'n Cheese

Prep Time10 mins
Cook Time10 mins
Total Time20 mins
Course: Hoofdgerecht, lunch
Cuisine: Amerikaans
Keyword: bloemkool, cauliflower, cheese, makkelijke maaltijd, mozzarella, parmezaanse kaas, pasta, snelle lunch, vegan, violife
Servings: 2 personen
Author: Muna Hajibaana

Ingredients

  • 100 gram Violife Mozzarella Grated
  • 90 gram Violife Prosociano Wedge
  • 400 gram bloemkool in roosjes
  • 200 gram ongekookte maccheroni of macaroni pasta
  • 60 gram vegan boter van Flora Plant
  • 1 witte ui fijn gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijn gehakt
  • 2 eetlepels bloem
  • 200 mL plantaardige melk
  • Zout en peper naar smaak    

Instructions

  • Breng een pan met ruim water en zout aan de kook, kook de bloemkool 5 minuten en giet deze af. Zet opzij.
  • Kook de pasta volgens instructies op de verpakking.
  • In een hapjespan smelt je de boter, voeg je de gesnipperde ui toe en fruit je deze aan.
  • Voeg de gehakte knoflook toe en bak deze kort mee.
  • Voeg vervolgens bloem toe en roer er doorheen. Bak de roux (gebakken bloem en boter) een paar minuten tot deze gaar begint te worden en het structuur krijgt van zand en een blonde kleur heeft.
  • Giet de plantaardige melk beetje bij beetje toe, blijf roeren met een garde.
  • Is de saus te dun, kook deze dan in. Is hij te dik voeg er beetje water toe.
  • Voeg Violife Mozzarella Grated toe en laat deze smelten.
  • Meng de gekookte bloemkool en pasta door de kaassaus en rasp de Violife Prosociano Wedge erop.

Eet smakelijk! Doe jij ook mee met de Nationale Week Zonder Vlees? En ga je dit recept maken? Laat het me weten!

MOEN