Crispy Börek, een traditioneel Turks gerecht wat als finger food gegeten kan worden of als een bijgerecht. Sigara börek heb je verschillende vormen, met verschillende soorten vullingen. In hartige en zoete varianten. 

Meest bekende börek vulling is die met feta en spinazie. Klassiek wordt het ook met ui en aardappel gemaakt. Börek wordt normaal gesproken gefrituurd. Maar ik heb deze gebakken in de oven. Heerlijk crispy en cheesy. Yes! Deze böreks zijn gevuld met Turkse witte kaas (geen feta). Turkse witte kaas kan je kopen in bijna alle supermarkten en natuurlijk ook bij de Turkse super. Meestal zitten ze in van die grote blikken, ik vond er laatst één in een klein blikje 🙂

Deze kaas lijkt op feta maar heeft een drogere structuur en smelt makkelijker. And that’s what we need!

Yufka vellen & rol tips

Voor de vellen heb ik  yufka vellen gebruikt. Deze zijn gemaakt van water en bloem en hebben een driehoekige vorm. Mocht je deze niet kunnen vinden, zou je ook filo deeg kunnen gebruiken. Snijd deze wel in een driehoek en gebruik 2 of 3 vellen op elkaar voor extra stevigheid.

Om een mooie sigara vorm te krijgen moet je deze rollen in een sigaar vorm.

Doe je vulling op de breedste stuk van de vel en rol een keer. Vouw de zijkanten naar binnen en rol nu verder naar de punt. En zo heb je een sigara 🙂

Sigara Börek

Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd15 min
Totale tijd30 min
Gang: Bijgerecht, Borrelhapje, Snack, Tussendoortje
Keuken: Midden oosten, Turks
Trefwoord: Börek, Sigara Börek, Turkse kaas
Auteur: Muna Hajibaana

Ingrediënten

  • 1 pak Yufka vellen
  • 100 mL Melk
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 400 gram Turkse witte kaas in blik
  • Witte en zwarte sesam zaadjes voor garnering

Yoghurt dip

  • 2 eetlepels magere kwark
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • ½ citroen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C
  • Verkruimel de kaas in een kom
  • Meng melk en olie in een kom
  • Plaats de yufka vellen op je werkplek en doe 1 eetlepel kaas op de breedste kant van de vel
  • Strijk de zijkanten met de melk en olie mengsel
  • Rol de één keer, sla de lange zijkanten naar binnen en rol verder
  • Plaats op een bakplaat bekleed met bakpapier
  • Strooi wat sesam zaadjes er op
  • Bak in een voorverwarmde oven 15 minuten ij 180°C tot ze goud bruin en crispy zijn

Yoghurt dip

  • Meng alle ingrediënten samen en serveer met de crispy gebakken börek