Marokkaanse Linzen & Kikkererwten Soep

C van COMFORT!

Soep is voor mij Comfort! Met hoofdletter C. Soep moet voor mij  lekker vullend zijn en een heerlijke kruidige, warme smaak hebben. En dat is deze Marokkaanse Linzen en Kikkererwten soep. In de traditionele Marokkaanse soep gaan naast linzen en tomaat ook vlees en vermicelli in. Dat is hier niet het geval. Deze soep is Vegan én Verantwoord!

Wat deze soep Marokkaans of een Noord Afrikaanse tint geeft zijn de kruiden. Ik gebruikte hiervoor een kruidencombinatie van gerookte paprika, kurkuma, kaneel en komijn hierdoor krijgt deze linzensoep een kruidig tintje.

Soep met Ramadan is een MUST!

Een must try voor de Ramadan als je opzoek bent naar een voedzame en vullende soep!

Marokkaanse Linzen en Kikkererwten soep

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Totale tijd30 minuten
Gang: diner, Hoofdgerecht, meatless monday
Keuken: Midden oosten
Trefwoord: kikkererwten, linzen soep, marokkanse soep, ramadan recept, soep, vega, vegan
Porties: 6 kommen
Auteur: Muna Hajibaana

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels knoflook/gember pasta
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 grote wortel of 2 medium wortels
  • 1 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel gerookte paprika
  • 1/2 theelepel chili vlokken optioneel
  • 1 theelepel zeezout
  • 5 grote vleestomaten
  • 1 liter groente bouillon
  • 200g rode linzen afgespoeld
  • 1 theelepel rozenharissa of 1 theelepel harissa of extra gerookte paprikapoeder
  • 1 blikje (400 gram) kikkererwten uitgelekt en afgespoeld
  • 1 bosje koriander of peterselie

Tahini dressing  

  • sap van 1 citroen
  • 1 flinke eetlepel tahini 
  • 3 – 4 eetlepels water
  • zout en peper naar smaak

Instructies

  • Doe de olijfolie in een grote pan en fruit hierin de ui 5 minuten.
  • Voeg de knoflook/gemberpasta aan toe.
  • Hak de bleekselderij en rasp de wortel en bak mee.
  • Voeg de kruiden en de (rozen) harissa toe en bak kort mee.
  • Snijd de tomaten in grove blokjes en voeg toe.
  • Voeg de afgespoelde linzen en de groente bouillon toe roer door elkaar en breng aan de kook.
  • Doe de deksel op de pan en laat de soep 10 minuten zachtjes doorkoken.
  • Blend de soep met een staafmixer (hoeft niet helemaal glad)
  • Voeg de uitgelekte en afgespoelde kikkererwten toe en roer goed door elkaar.
  • Laat het nog 10 minuten zachtjes doorkoken
  • Mix in een kleine mixer alle ingrediënten voor de tahini dressing
  • Serveer de soep met de dressing, verse koriandere en wat citroen partjes. Ook lekker met brood!

Enjoy!