Chocolade cake met Monini Bios Extra Vergine olijfolie
Huh?! Bakken met olijfolie? Ja, bakken met extra vergine olijfolie geeft je baksel of cake een frisse, fruitige smaak. Tegelijkertijd zorgt het er ook voor dat de chocolade smaak extra goed naar voren komt. Een goede match dus én perfect voor bij een feestelijk diner!
Om dit voor elkaar te krijgen, is het wel belangrijk om gebruik te maken van kwalitatieve goede extra vergine olijfolie. In dit recept gebruikte ik daarom die van Monini. Hun Bios extra vergine olijfolie is zeer geschikt om te bakken. Leuk om te weten: Monini ontwikkelt smaakvolle olijfolie op een duurzame manier.
De olijfolie van Monini onderscheidt zich door de fijne, intense geur en fruitige smaak met een licht bittere en pittige touch!
En om die fruitige smaak van de olijfolie te complementeren voegde ik sinaasappel zest toe aan het beslag, wat deze chocolade cake ideaal maakt voor komende feestdagen.
Ben je geen fan van sinaasappel? Geen probleem! Vervang het door vanille extract.
Chocolade cake met Monini Bios Extra Vergine olijfolie
Ingrediënten
- 180 gram fijne volkoren meel
- 50 gram cacao
- 150 gram fijne kristal suiker
- 110 gram bruine basterd suiker
- 1 tl bakpoeder
- ¼ tl baking soda
- 120 mL Monini Bios Extra Vergine olijfolie , verkrijgbaar bijAlbert Heijn
- 130 mL amandelmelk
- 3 eieren, medium
- ½ el vanille extract
- Zest van 1 sinaasappel (of vervangen door extra ½ el vanilleextract)
- 60 mL heet water
Voor de chocolade ganache
- 150 gram pure chocolade
- 100 ml(haver) room
- 1 zakje vanille suiker
Extra benodigdheden
- 20 cm bak vorm
- Bakpapier
- Extra olijfolie om vorm in te vetten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175°C boven en onder warmte.
- Vet een 20 cm ronde bakvorm in en bekleed met bakpapier.
- Zeef in een kom zeef de fijne volkoren meel en cacao. Voeg daarbij de kristalsuiker, bruine basterd suiker, baking soda en het bak poeder en meng goed door.
- Meng in een andere kom de natte ingrediënten meteen garde (behalve heet water): olijfolie, melk, eieren, vanille extract en de zest van de sinaasappel
- Voeg dan als laatst het hete water toe in kleine beetjes. Meng voorzichtig met een spatel. Heet water zorgt er namelijk voor dat je cake luchtig wordt zonder gebruik te maken van een keukenmachine of je eieren los op te kloppen!
- Giet het cakebeslag in de cakevorm en plaats in het midden van de oven. Bak de cake 45-50 minuten of totdat je er een sateprikker in kan steken en deze er droog uitkomt.
- Laat de cake 15 minuten afkoelen in de vorm. Haal de cake na 15 minuten uit de vorm en laat deze volledig afkoelen op een rek
- Maak ondertussen de ganache door de pure chocola grof te hakken en de room met vanillesuiker aan de kook te brengen.
- Haal de room van het vuur en voeg de gehakte chocola aan toe en laat dit 1 minuut staan NIET ROEREN!
- Roer de ganache na 1 minuut goed door en laat het even opstijven op kamertemperatuur.
- Enjoy!