De allerlekkerste bolognesesaus!!

Lang geleden is Somalië kolonie geweest van Italië. Zij brachten o.a. mee pasta en de klassieke pasta saus. Wij hebben er een eigen draai aan gegeven en deze lekker op smaak gebracht met warme kruiden die onmisbaar zijn in de Somalische keuken, namelijk koriander en komijn. In sommige huishoudens worden er ook verse kruiden aan toegevoegd zoals koriander en peterselie.

Daarom is deze bolognesesaus dan ook verre van de klassieke variant.

De basis

Bolognesesaus is het eerste wat ik geleerd heb van mijn moeder om te maken. Als klein 9 jarig meisje vond ik het super leuk om te helpen in de keuken en samen mama deze saus te maken.

Door de jaren heen heb ik ook een eigen variant ontwikkeld die ze hier thuis super lekker vinden en bomvol smaak én groente zit!

De basis voor een bolognesesaus is;

  • gezeefde of gepelde tomaten
  • gehak
  • ui
  • zout
  • peper
  • olijfolie

Hieraan voeg ik standaard;

  • tomatenpuree
  • knoflook
  • paprika’s
  • courgette
  • champignons
  • paprikapoeder
  • komijnpoeder
  • korianderpoeder
  • kerriepoeder
  • groentebouillon

Met deze ingrediënten zet je dus de lekkerste bolognese saus op tafel. Je moet er alleen zelf nog wat tijd en liefde in stoppen!

Pasta of Lasagne

Deze bolognesesaus is voldoende voor 8-10 personen als je pasta eet of voor een grote schaal lasagne.

En is ideaal om in te vriezen, zo heb je altijd een lekkere saus bij de hand voor drukke dagen. Je hoeft alleen nog de pasta op te zetten.

Bolognesesaus Somali Style

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Totale tijd1 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans, Somalische
Trefwoord: bolognesesaus, pasta, tomaten saus
Porties: 8 personen

Ingrediënten

  • 500 gram rundergehakt of vega gehakt
  • 4 el olijfolie
  • 1 rode ui fijngesneden
  • 1 witte ui fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 bakje champignons gesneden in blokjes
  • 1 courgette gesneden in blokjes
  • 3 kleuren paprika gesneden in blokjes
  • 500 mL gezeefde tomaten of gepelde tomaten
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 tl paprika poeder
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • 1/2 tl koriander poeder
  • 1/2 komijn poeder
  • 1/4 tl kerrie poeder
  • peper en zout naar smaak
  • 100 ml groente bouillon
  • verse basilicum

Instructies

  • Verhit olijfolie in een ruime pan
  • Voeg de fijngesneden ui toe en bak glazig
  • Doe de gehakt erbij en rul het bruin
  • Voeg de gesneden groente toe en bak dit ongeveer 10 minuten
  • Zodra de groente gebakken is voeg dan de tomatenpuree toe om te ontzuren en kook het kort mee
  • Breng het op smaak met de kruiden en peper en zout
  • Voeg dan de gezeefde tomaten, groentebouillon en knoflook toe, plaats de deksel op de pan en laat het ongeveer 30-40 minuten pruttelen op een laag vuurtje.
  • Breng de saus evt nog op smaak met wat extra peper en zout en indien te droog voeg er wat water toe
  • De saus is ready als de olie boven komt drijven
  • Serveer het met je favoriete pasta en wat verse basilicum

Enjoy!

    MOEN