Bloemkool prei schotel


Het is weer ovenschotel tijd 🙂

Nu het steeds kouder wordt buiten is het lekker om van een ovenschotel te kunnen genieten. Warm en comfy food is what we need right now!

Dit recept is geïnspireerd op de klassieke  prei kerrie ovenschotel  met aardappel en gehakt. Dit gerecht at ik vroeger heel vaak en was voor mij ultieme comfy food. Maar helaas is deze niet zo ‘gezond’. Dus was het hoogtijd om het zelf te maken. In plaats van de aardappels ging ik (hoe kan het ook anders) voor bloemkool.

Bloemkool prei schotel

Voorbereidingstijd25 min
Bereidingstijd20 min
Totale tijd45 min
Gang: diner, Hoofdgerecht, lunch
Trefwoord: bloemkool, bloemkoolpuree, cauliflower, makkelijke maaltijd, ovenschotel
Porties: 4 personen
Auteur: Muna Hajibaana

Ingrediënten

  • 500 gram bloemkool in roosjes
  • 200 gram kruimige aardappels
  • 400 gram (vega) gehakt
  • 500 gram prei in halve ringen
  • 1 teentje knoflook geperst of fijn gesneden
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 1/2 eetlepel koriander poeder
  • 1/2 eetlepel paprika poeder
  • 125 mL creme fraiche
  • 75 gram geraspte kaas + 25 gram voor garnering
  • 2 eetlepels olijfolie om in te bakken
  • zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C boven en onder warmte.
  • Breng een pan met ruim water aan de kook, kook de aardappels 10 minuten. Voeg de bloemkool roosjes aan toe en kook nog 10 minuten.
  • Verhit olijfolie in een hapjes pan en voeg gehakt aan toe het rul het gehakt. Voeg de prei, knoflook en kruiden toe en bak het 5 minuten mee. Breng het op smaak met zout en peper
  • Giet de aardappels en bloemkool af, stamp het fijn. Voeg creme fraiche en geraspte kaas toe. Breng het op smaak met zout en peper.
  • Vet een ovenschaal in met wat olijfolie, verdeel de helft van de aardappel en bloemkool puree over de bodem van de ovenschaal en verdeel het gehakt prei mengsel erover.
  • Verdeel de rest van de aardappel bloemkool puree er overheen en bestrooi het geheel met de rest van de geraspte kaas.
  • Plaats het in de oven bij 220°C voor 20 minuten of tot goudbruin.
  • Garneer met peterselie.

MOEN