Chai Spiced Carrot Cake

met Brown Butter Frosting

Gezonde carrot cake met een heerlijke brown butter cream cheese frosting wat de cake gelijk een stuk minder gezond maakt :p

Deze chai spice carrot cake een lekkere luchtige cake gemaakt van havermeel, Griekse yoghurt, kokosbloesemsuiker en warme chai spice kruiden. En gezonde cake dus. Maar eerlijk de frosting tilt hem naar the next level! Het is wat de cake nóg lekkerder maakt.

Chai Spice mix maak je makkelijk zelf, je hebt nodig:

  • 4 tl kaneel.
  • 3 tl gember.
  • 2 tl kruidnagel.
  • 2 tl kardamom.
  • 2 tl peper of piment.

Meng de kruiden goed door en bewaar on een afgesloten pot.

Brown Butter Frosting

Brown butter frosting is een typisch Amerikaans recept wat je de laatste tijd steeds meer voorbij ziet komen. En terecht!! want het is een heerlijke frosting én het geheime ingrediënt wat deze cake SUPER LEKKER maakt!!

Zoals de naam al doet vermoeden is de frosting op basis van gebruinde boter,  in het frans ook wel bekend als beurre noisette, wat letterlijk ‘hazelnotenboter‘ betekend. Dat is namelijk de nootachtige smaak die boter krijgt

In dit recept wordt de boter verhit tot er kleine bruine deeltjes ontstaan in de boter. Deze wordt dan volledig afgekoeld eerst op kamertemperatuur en dan voor een uurtje in de koelkast.

Daarna wordt het luchtig opgeklopt met roomkaas en poedersuiker.

Chai Spiced Carrot Cake met Brown Butter Frosting

Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd50 min
Totale tijd1 uur
Gang: dessert, Nagerecht, Ontbijt
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: brown butter, chai spice carrot cake
Porties: 10 plakjes

Equipment

  • cake vorm 20-23 cm

Ingrediënten

Chai Spiced Carrot Cake

  • 200 gram havermeel
  • 50 gram cake meel
  • 2 tl chai spice mix
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 tl baking soda
  • 1/4 tl zout
  • 100 mL extra vierge olijfolie
  • 60 gram kokosbloesem suiker kan vervangen worden met bruine basterd suiker
  • 40 gram suiker
  • 2 medium eieren
  • 2 tl vanille extract
  • 80 mL Griekse yoghurt
  • 150 gram geraspte wortelen

Brown Butter Frosting

  • 120 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram roomkaas of MonChou
  • 60 gram poeder suiker of meer als je van zoete frosting houd
  • 1 tl vanille extract
  • Gehakte pecannoten

Instructies

  • Verwarm de boter op middelhoog vuur in een steelpannetje. tot de boter een nootachtige kleur en geur krijgt
  • Laat de boter volledig afkoelen bij kamertempratuur en plaats dan voor een 1 uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 170°C
  • In een kom mix met garde of handmixer olijfolie en suiker goed tot de suiker oplost
  • Voeg de eieren 1 voor 1 toe en mix
  • Voeg vanille extract toe en mix
  • Voeg de chai spice toe en mix
  • Voeg de Griekse yoghurt toe en mix
  • Voeg havermeel en cake meel toe en mix
  • Voeg als laatst de geraspte wortelen toe en meng goed door met een spatel
  • Doe het beslag in een ingevette en met bakpapier bekleedde cake vorm
  • Bak de cake 45-50 minuten in een voorverwarmde oven bij 170°C
  • Laat de cake afkoelen in de vorm
  • Maak intussen de frosting, door in een keukenmachine of met een handmixer de boter luchtig op te kloppen, voeg dan de roomkaas en poedersuiker toe en klop het goed op samen.
  • Als de cake afgekoeld is smeer het brown butter frosting er op en maak het af met wat gehakte pecannoten

Enjoy!

    MOEN